5 på trappa: Hva synes du om 5 minutters pause?

Av Manuela Ørnhøi & Vivian Amina Valseth. Foto: Alpha Selmer-Torgersen

I løpet av en 45 minutters økt kan man alltid glede seg til en pause fra skolearbeidet. Det er derimot mange som mener at fem minutter er for kort. Vi gikk rundt på skolen og spurte Vikas elever og lærere hva de tenker om det.

Marcos (16) elev

Jeg synes det er for kort. Hva skal man gjøre på fem minutter? Man rekker nesten ikke å hvile heller, så det er ikke helt vits. Synes 10-15 minutter, minst, kan gi oss et faktisk avbrekk.

Sunniva (16) elev

Jeg synes det er tullete kort. Man rekker ikke å gjøre noen ting. Det burde være 10 til 15 minutter. Fem minutter får deg til å stoppe arbeidsflyten din og samtidig er det ikke nok til å slappe av og ha det gøy med venner.

Fem minutter får deg til å stoppe arbeidsflyten din og samtidig er det ikke nok til å slappe av og ha det gøy med venner.

Sunniva, elev

Andrea (17) elev

Jeg synes at fem minutter friminutt er unødvendig, det burde heler være 10 minutter. Fordi hva kan man gjøre på de fem minuttene? Man rekker jo ikke å gå på do, spise noe mat eller noe annet sånt. I en pause burde man rekke å komme seg litt ut av klasserommet. Derfor synes jeg at de burde være 10-15 minutter for hver gang.

Bjørnar (33) lærer

En pause bør være lang nok til at en kan fylle vann og gå på do, eller gå ut å lufte seg litt. Dersom pausen er på fem minutter, slik den er i dag, lar det seg ikke gjøre å både fylle vann og gå på do. Med tanke på skolen sitt reglement rundt forsentkomming, som jeg for øvrig stiller meg bak, bør det legges til rette for at elevene kan gjøre det nødvendige. Jeg mener derfor at pausene bør være på ti minutter.

Hanne (27) lærer

Jeg er litt delt her. Tanken med disse korte pausene er blant annet å ha muligheten til å fylle vann, gå på toalettet og andre ting uten å gå glipp av undervisning. Men når elevene opplever at de ikke rekker det fordi mange skal gå samtidig blir det jo forståelig nok stressende… Det må vi løse! Rema-turen derimot må man nok belage seg på å spare til lunsjen…

Jeg er litt delt her. Tanken med disse korte pausene er blant annet å ha muligheten til å fylle vann, gå på toalettet og andre ting uten å gå glipp av undervisning.

Hanne, lærer

Lengre pauser, lengre skoledag

Torgrim Talleraas er studieleder på Vika videregående skole og mannen med ansvaret for å sette opp timeplanene til både elever og lærere. Han sier at “elevene har fem minutters pause i undervisningsøktene for å ha muligheten til å trekke litt kort luft, gå på toalettet, fylle vannflaske og lignende før man kommer tilbake til mye spennende læring.”

Han påpeker også at det finnes pauser mellom de ulike timene som er lengre (10 minutter) og i tillegg kommer en lunsjpause på 40 minutter.

– Hvis pausene i undervisningsøktene skulle bli lengere betyr det at skolen måtte ha begynt tidligere, og sluttet senere, da alle elever har krav på så og så mye undervisningstid i uken, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s