Gratis skolemat: Vellykket tiltak eller bortkastet penger?

Syv skoler deltok nylig i et prosjekt angående gratis skolemat i regi av byrådet, og Vika videregående skole var en av dem. Meningene var delte angående nødvendigheten av tiltaket. Vi gikk rundt å spurte elever og ansatte hva de synes om tilbudet om gratis skolemat. Er de positive eller negative?

Av Manuela Ørnhøi & Julie Andersen

Aisha (16 år): Det er fint for de som kommer tidlig og kan spise frokost her. De sparer jo tid. Jeg er jo positiv til tilbudet, men skulle gjerne ønske meg et rikere tilbud. Det er litt mye av det samme. 

Josefine (16 år): Fint tilbud, jeg liker det. Men er ikke så fan av utvalget fordi det kunne vært mer variert. Positiv for ordningen. 

Kjartan (16 år): Glad for at vi har det, det er jo en ekstra matbit, men forventet mer. Det er jo nesten det samme hver dag. Men, ja jeg er positiv.

Geir Andreas (34 år): Veldig fint med mat for elevene, men søppel som samles opp og legges igjen i klasserommene er et problem. Samtidig er det veldig fint at ikke like mange får på butikken lenger.  

Hannes (34 år): Skjønner at elever liker det. Oslo kommune har ikke nok penger til å gi til skolemat til alle. Jo, et mindretall av elevene har ikke mat med på skolen. Men istedenfor å bruke så mye skattepenger på mat kunne man prøve å endre holdningen hos foresatte slik at alle får med matpakke hjemmefra og bruke de pengene på viktigere ting som flere lærere, overnattingstur og så videre.  

Robin Stothers jobber som førstekonsulent på skolen og er overordnet positiv til tilbudet, men har sett noen utfordringer også.  

– Vi merker at veldig mange henter mat og lar være å spise den. Dette er ganske synd fordi den maten kunne godt til Blåkors og andre organisasjoner som leverandøren allerede har en ordning på, sier han.

Han mener også at søppel på skolen alltid har vært et problem, men gratis skolemat har ført til en forverring av dette.   

– Med det sagt håper vi å få mer tilbakemelding fra elevene om deres tanker rundt prosjektet, avslutter han.