ChatGPT: Hva er juks og hva er læring? 

Den kunstigintelligensen utvikles og brukes mer og mer som undervisningsmateriell blant unge.

Av Sofie B. Jacobsen 

Chatboten lansert av OpenAl lager velformulerte svar på spørsmålene brukerne stiller. Så velformulerte at skoleelever tar i bruk dette hjelpemiddelet på sine innleveringer og oppgaver. Lærere frykter denne type teknologien, og mener dette kan skape juksemakere.  

Efrata og Una (17) er elever på Vika videregående skole. De mener at ChatGPT kan brukes til læring, om det blir brukt på riktig måte og at det er en teknologi vi må ta i bruk. 

Efrata forteller at hun selv har brukt roboten for å få hjelp. 

– Programmet har faktisk hjulpet meg til tider, men jeg har sett elever bruke den til å jukse. Derfor bør lærerne hjelpe oss å bruke den på riktig måte, sier hun. 

Den kunstige intelligensen hjelper brukeren med å generere svar på et spørsmål. Begge jentene forteller at ChatGPT er ikke noe problem så lenge den blir brukt riktig. De understreker at dette kan både være en spennene og lærerik metode å lære på. Una legger til at det er nettopp derfor skolen bør lære bort hvordan man bruker programmet, istedenfor å forby det.  Hun forteller at hun forstår bekymringen blant lærere angående programmet.

– Selve ideen bak intelligensen er godt tenkt. Det er lettere å finne svar på ting istedenfor å måtte stille spørsmål, sier hun 

Hun understreker: 

– Om du ikke forstår noe, kan roboten forklare det på en enklere og forståelig måte. Jeg forstår hvorfor lærere advarer mot programmet, det kan fort bli brukt feil. Vi lærer kanskje mindre noe fordi vi ikke bruker egne tanker, sier hun. 

At programmet kan brukes som en læringsmetode er svært omdiskutert i dagens medier. Det er andre sider enn juksing som er mer bekymringsverdig.

– Stian Hansen, rådgiver på Vika videregående skole.

Stian Hansen er rådgiver på Vika VGS og er enig med elevene. Han sier at Advarsler og bekymringer rundt roboten er et overdrevet tema. Rådgiveren legger til at elever som ønsker å jukse har drevet med dette i lang tid, med eller uten ChatGPT.  

– At programmet kan brukes som en læringsmetode er svært omdiskutert i dagens medier. Det er andre sider enn juksing som er mer bekymringsverdig, sier han. 

Han forteller at det elevene ikke får utbytte av ved å ta i bruk ChatGPT er skrivetrening.  

– Det er faktisk bekymringsverdig. Det tar lang tid før man lærer hvordan man setter opp en tekst, det er en snarvei for elever.  Vi begår en stor feil om vi ikke beholder roboten. Vi har sett at den kan brukes til både hjelp, inspirasjon og hvordan en akademisk tekst skal settes opp, men vi må være kritiske, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s