Nobelprisvinner i fokus

Av Julie Andersen og Manuela Ørnhøi

Nobels fredspris gikk til The Center for Civil Liberties (CCL) i 2022. Det er en organisasjon som kjemper for menneskerettigheter i Ukraina og de ble temaet til årets Nobels fredsprisutsiling. På mandag fikk 5. etasje muligheten til å oppleve utstillingen «Nobody Plans to Give Up» på Rådhuset og som handler om individets rolle og sivilsamfunn spiller for frihet, rettferdighet og demokrati. Sasha Romantsova er leder for organisasjonen og var til stede på utstillingen.

Foto: Manuela Ørnhøi.

-Jeg startet som en frivillig ved å ta imot telefoner fra folk som ville reportere brudd på menneskerettighetene under protestene i Ukraina i 2014, sier hun.

Etter å ha jobbet frivillig sa opp sin dagjobb og valgte å vie livet sitt til å jobbe fulltid med kampen for menneskerettighetene og dokumentere krigsforbrytelser i Donbas regionen i Ukraina lenge før krigen startet.

-Jeg ble bannlyst i Russland og Hviterussland for jobben jeg hadde gjort, forteller hun.

Nå jobber hun med å gjøre mennesker bevist på budd på menneskerettigheter er slik at de kan rapportere saker. Til unge sier hun at man selv har en mulighet til å påvirke verden og beste hvordan den skal se ut når de etterlater den.  

 -Selv om man har tvil og føler at man ikke får til noe og føler man kanskje ikke kan, du kan. Alle har et talent man må bare finne ut hva det er, avslutter hun.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s